3 Rd IEEE SEACAS Hackathon 2020 (February 2021) | KOLEJ SEPULUH
» ARTIKEL » 3 rd IEEE SEACAS Hackathon 2020 (February 2021)

3 rd IEEE SEACAS Hackathon 2020 (February 2021)

Ringkasan: 3 rd IEEE SEACAS Hackathon 2020 (February 2021)

Disediakan oleh:  Sekretariat Jemaah Pengerusi Aras, Majlis Perwakilan Kolej (MPK), Kolej Sepuluh sesi 2020/2021, UPM

Disediakan pada: 8 Februari 2021

IEEE SEACAS Hackathon adalah pertandingan antarabangsa yang dianjurkan pelajar sarjana, pelatih dan graduan dari negara-negara Asia Tenggara oleh Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik - Litar dan Sistem Masyarakat (IEEE CAS). Pada tahun ini, pertandingan ini diadakan melalui dalam talian kerana pandemik Covid-19. Kategori ini dibahagikan kepada sarjana dan kategori pascasiswazah. Dua kumpulan, The Elves dan The Prodigies secara sukarela untuk mengambil bahagian dalam acara ini sebagai satu-satunya pasukan yang mengambil bahagian dari Malaysia. Mereka adalah pelajar dari Fakulti Kejuruteraan UPM yang juga Kolej Kesepuluh pelajar.

Musim ini, cabarannya adalah untuk mengembangkan penyelesaian teknologi yang berkaitan dengan Litar dan Sistem untuk mengatasi masalah yang berlaku semasa wabak. Semua pasukan diminta untuk membuat penyelesaian untuk salah satu masalah seperti jarak sosial, kerja / belajar dari rumah, jejak hubungan, kapasiti hospital, Pengedaran Kuarantin dan Vaksin.

4 Februari 2021, pertemuan pertama bermula pada pukul 9.30 pagi GMT +7 waktu Bangkok. Tuan rumah mengadakan sesi taklimat langsung dari Vietnam melalui Zoom diikuti dengan ucapan perasmian dari Vietnam IEEE-CAS bab sebagai penganjur untuk musim ini. Pada pukul 10.30 pagi, semua pasukan mula bertukar pendapat dengan ahli pasukan dan penyelia mereka. Beberapa pasukan mungkin sudah mula membuat kod program mereka pada hari itu.

5 Februari 2021, semua pasukan terus bekerja dengan projek mereka. Wakil kumpulan dari kedua pasukan Malaysia pergi ke Fakulti Kejuruteraan, UPM untuk mengambil papan Arduino dan kit sensor. Komponen yang disediakan terhad sehingga mereka perlu mencarinya di tempat lain untuk baki komponen yang diperlukan. Itu adalah kesukaran untuk mencari komponen kerana kebanyakan kedai elektronik ditutup kerana Perintah Sekatan Pergerakan di Kawasan Selangor (tidak lebih dari 10km). Ternyata, kedua-dua pasukan kecewa dan mereka harus mengubah rancangan mereka.

6 Februari 2021, semua peserta harus membuat persiapan terakhir sebelum waktu persembahan. Penganjur SEACAS Hackathon telah memberikan jadual waktu untuk setiap pasukan hadir. Sesi terakhir dimulakan pada pukul 8.30 pagi GMT +7 waktu Bangkok dengan ucapan ringkas oleh penganjur Vietnam IEEE-CAS. Kemudian, semua pasukan menyampaikan slaid mereka dan sesi berakhir pada tengah hari dengan ucapan penutup oleh Yoshifumi Nishio yang dihormati, ahli Persatuan Atas IEEE-CAS. Hasilnya diumumkan 1 hari selepas program melalui e-mel.

Kedua-dua pasukan dari Malaysia, The Elves dan The Prodigies memenangi hadiah ketiga dan kategori Fighting Spirit dengan hormat. Anggota pasukan Elves, Nur Farisha binti Shoeid, Nur Alifah Ilyana binti Mohd Sharihan, Norsyafiqah Atirah binti Muhamad Nazri dan Clerence Lewin Champin telah memenangi 150 USD untuk hadiah kemenangan ketiga. Pasukan ini telah mengemukakan idea bagaimana mengurangkan kemurungan dan kegelisahan di kalangan pesakit Covid-19 yang berada di bawah karantina. Pasukan ini diselia oleh AP Dr Syamsiah Mashohor.

Kedua pasukan diketuai oleh AP Ir. Fakhrul Zaman Rokhani sebagai Penyelia bab Malaysia IEEE-CAS. Hadiah kemenangan pertama diberikan kepada UET-X Alpha dari Vietnam diikuti oleh ITB dari Bandung, Indonesia dan UET-Compiler dari pasukan Vietnam juga. Semua peserta mendapat pengalaman yang baik dari versi maya siri SEACAS Hackathon selain wabak.

Tarikh Input: 02/07/2021 | Kemaskini: 02/07/2021 | rahiza

SXEdUAQ~