Corona Virus Dan Sekolah | KOLEJ SEPULUH
» ARTIKEL » Corona Virus dan Sekolah

Corona Virus dan Sekolah

Setiap hari, beratus-ratus juta pelajar, guru dan staf sokongan di seluruh dunia, mengambil bahagian dalam revolusi pembelajaran: pandemik COVID-19 telah mengikuti tradisi berabad-abad bahawa pelajar belajar secara fizikal, dengan buku dan pena. Kini, di banyak tempat, bilik darjah sekolah dan universiti terdapat di komputer riba dan skrin telefon pintar, dan internet telah menggantikan buku fizikal.

Ini merupakan peralihan yang luar biasa  yang mempengaruhi semua orang dari anak-anak kecil yang memasuki sekolah hingga dewasa muda di universiti. Penyelidik mula mengkaji kesan penuh dan implikasinya kepada pelajar, kakitangan dan organisasi yang membuat dan menyediakan platform teknologi pendidikan.

Pendidikan tinggi telah menceburkan diri dalam pendidikan dalam talian untuk beberapa waktu. Jauh sebelum wabak ini, universiti di seluruh dunia menawarkan kursus dalam talian terbuka sebagai tambahan untuk pengajaran dan pembelajaran tatap muka. Sekarang, kerana kursus dalam talian menjadi lebih penting dalam pengajaran universiti, adalah penting untuk menilai dengan teliti kesan perubahan ini.

Kita sudah tahu bahawa revolusi pendidikan ini menimbulkan risiko yang besar. Sebelum wabak ini, negara-negara membuat kemajuan yang baik untuk memastikan bahawa pada tahun 2030 anak-anak sekurang-kurangnya akan menghabiskan pendidikan sekolah rendah yang ditakrifkan sebagai tahun antara pra-sekolah dan pendidikan menengah.

Sehingga minggu ini, 850 juta kanak-kanak dan dewasa muda, separuh daripada mereka yang mendaftar di sekolah, kolej dan universiti di seluruh dunia tidak mengikuti pendidikan atau latihan kerana COVID-19, menurut organisasi sains dan pendidikan PBB UNESCO. Agensi ini juga mengawasi penutupan sekolah hingga tahap menengah setiap hari dan, walaupun sekolah dibuka semula di banyak tempat, sekolah tetap ditutup di 52 negara.

Majoriti yang terjejas berada di separuh selatan dunia, merangkumi banyak negara berpendapatan rendah dan sederhana. Ini bermaksud bahawa pelajar di sana cenderung untuk mengambil bahagian dalam revolusi dalam talian. Penembusan internet di selatan dunia rendah  dan sekitar 360 juta orang muda tidak mempunyai akses, menurut Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa. Banyak negara menggunakan televisyen dan radio darat untuk menyiarkan pelajaran sebagai alternatif kerana kos rendah berbanding jalur lebar.

Walaupun wabak itu terus berlanjutan, membuka kembali institusi pendidikan di bahagian miskin di dunia termasuk di negara yang ada kawasan berpendapatan rendah sering tidak mungkin dilakukan. Lebihan orang ramai menghalang jarak sosial, dan dana tidak tersedia untuk menjadikan sekolah COVID-19 selamat.

Semua ini bermaksud bahawa pelajar dari keluarga termiskin, tanpa akses Internet, kemungkinan besar akan ditolak pendidikannya yang semakin melebar ketidaksamaan pendidikan yang mendalam. Oleh kerana pendidikan sangat berkaitan dengan pekerjaan, pendapatan dan kesihatan kemudian, kemunduran sekarang akan berlangsung seumur hidup.

Di universiti, peralihan ke pendidikan dalam talian membolehkan institusi menjangkau pelajar dari kawasan yang kurang dilayan dan masyarakat yang kurang diwakili. Tetapi secara paradoks, jika anak-anak dari komuniti ini tidak dapat mengakses sekolah lebih dari awal, hanya sedikit yang dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.

Pandemik ini akan memaksa sebilangan besar institusi akan tetap ditutup, dan pembelajaran dalam talian akan menggantikan perkara sebenar. Tetapi jika jalur lebar dan komputer riba adalah setara dengan guru, perpustakaan dan makmal, tidak boleh diterima bahawa ini hanya tersedia untuk sebilangan kecil pelajar.

Sekiranya pendidikan dalam talian menjadi lebih inklusif, institusi pendidikan awam dan mereka yang membiayai mesti mengambil inisiatif untuk memastikan lebih banyak pelajar dapat memanfaatkan teknologi baru. Itu termasuk mengutamakan akses ke jalur lebar, telefon pintar dan komputer riba sesuatu yang semakin berpatutan di banyak negara.

Ini adalah harga yang kecil untuk dibayar sekarang untuk satu dekad penduduk berpendidikan dan berdaya tahan.

Tarikh Input: 16/12/2020 | Kemaskini: 03/01/2021 | rahiza

SXEdWA4~