HFMD: Gejala, Rawatan, Dan Pencegahan | KOLEJ SEPULUH
» ARTIKEL » HFMD: Gejala, Rawatan, dan Pencegahan

HFMD: Gejala, Rawatan, dan Pencegahan

Penyakit Tangan, Kaki, dan Mulut (HFMD) adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus yang mudah merebak dan lebih kerap menyerang bayi dan kanak-kanak. Walaupun keadaannya umumnya ringan, HFMD boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kesukaran bagi individu yang terkena. Memahami gejala, pilihan rawatan, dan langkah-langkah pencegahan dapat membantu individu dan masyarakat mengurus dan mengurangkan penyebaran HFMD dengan berkesan.

Gejala HFMD:

HFMD adalah disebabkan oleh kumpulan virus yang dikenali sebagai enterovirus, terutamanya virus Coxsackie. Gejala biasa termasuk:

1. Demam: Suhu badan yang tinggi, sering kali melebihi 101°F (38.5°C).
  2. Sakit tekak: Sakit tekak yang mengganggu dan kesukaran dalam menelan.
  3. Luka mulut: Bintik merah atau ulser yang terbentuk di lidah, gusi, dan dalam pipi.
  4. Ruam: Kudis kecil atau bintik merah mungkin muncul di tapak tangan, tapak kaki, punggung, dan kadang-kadang di lutut dan siku.

Rawatan HFMD:

Disebabkan ia adalah virus yang berjangkit, HFMD tidak mempunyai rawatan yang spesifik. Walau bagaimanapun, rawatan utamanya berfokus pada mengurangkan gejala dan memberikan keselesaan. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi:

1. Rehat dan hidrasi: Galakkan individu yang terkena untuk berehat dan minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.
  2. Pengurangan sakit: Ubat-ubatan bebas seperti acetaminophen atau ibuprofen dapat membantu mengurangkan demam dan mengurangkan ketidakselesaan. Walau bagaimanapun, penting untuk berunding dengan profesional kesihatan, terutama jika menghadapi gejala yang teruk atau jika keadaan berlarutan.
  3. Kebersihan mulut: Berkumur dengan air garam hangat atau menggunakan larutan kumur dapat meredakan sakit tekak dan menggalakkan penyembuhan.
  4. Rawatan topikal: Krim atau salep bebas yang mengandungi bahan pengebas dapat digunakan untuk mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh luka mulut.

Pencegahan HFMD:

Mengelakkan penyebaran HFMD adalah penting untuk melindungi individu, terutamanya bayi dan kanak-kanak yang lebih rentan terhadap virus. Berikut adalah beberapa langkah pencegahan yang perlu diikuti:

1. Kebersihan tangan: Mencuci tangan dengan sabun dan air secara kerap dan menyeluruh, terutamanya selepas menggunakan tandas, menukar lampin, atau bersentuhan dengan permukaan yang mungkin tercemar.
  2. Elakkan kontak rapat: Hadkan kontak dengan individu yang dijangkiti, termasuk mengelakkan perkongsian perkakas makan, cawan, dan mainan.
  3. Bersih dan desinfeksi: Membersihkan dan menyahjangkitkan secara berkala permukaan dan objek yang sering disentuh, seperti tombol pintu, mainan, dan tempat pemakanan.
  4. Tutup mulut dan hidung: Galakkan individu untuk menutup mulut dan hidung dengan tisu atau siku mereka ketika batuk atau bersin untuk mengelakkan penyebaran titisan pernafasan.
  5. Tinggal di rumah: Jika individu mengalami gejala HFMD, disarankan untuk tinggal di rumah dan mengelakkan ke sekolah, pengasuhan harian, atau tempat ramai lain sehingga mereka tidak lagi berjangkit.

Pengurusan wabak:

Dalam situasi di mana berlakunya wabak HFMD, terutamanya di sekolah atau pusat penjagaan kanak-kanak, langkah-langkah tambahan mungkin diperlukan. Ini termasuk:

1. Penutupan sementara: Menutup sementara institusi yang terkesan untuk menghadkan penyebaran virus dan memudahkan pembersihan menyeluruh.
  2. Kesedaran: Menyediakan maklumat kepada ibu bapa, penjaga, dan profesional kesihatan tentang gejala, kaedah pencegahan, dan langkah-langkah berjaga-jaga yang perlu diambil.
  3. Pemantauan: Melaksanakan pengawasan aktif untuk mengenal pasti dan mengesan kes, mengasingkan individu yang terjejas dengan segera, dan melaksanakan langkah kawalan yang diperlukan.

Sebagai penutup, HFMD adalah jangkitan virus yang umum yang terutamanya menjejaskan kanak-kanak. Walaupun keadaannya umumnya ringan, ia boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kesukaran. Dengan mengamalkan tabiat kebersihan yang baik dan mengambil langkah berjaga-jaga yang perlu, kita dapat melindungi diri sendiri dan orang-orang yang kita sayangi daripada penyakit yang berjangkit ini.

Tarikh Input: 26/05/2023 | Kemaskini: 26/05/2023 | rahiza

SXEdUA3~