NORMA BAHARU DARI SUDUT PELAJAR | KOLEJ SEPULUH
» ARTIKEL » NORMA BAHARU DARI SUDUT PELAJAR

NORMA BAHARU DARI SUDUT PELAJAR

Tiada siapa yang dapat meramalkan semua yang berlaku pada tahun lalu. Tiada sesiapa dapat mengetahui bahawa penemuan jenis virus baru, pada mulanya dianggap menyebabkan gejala seperti selesema pada orang, akan mengubah dunia dengan begitu drastik. Sekarang, pada tahun 2021, lebih dari setahun sejak munculnya Corona Virus, dunia tidak mempunyai pilihan selain menyesuaikan diri. Tetapi dalam proses dan sebagai hasil penyesuaian ini, terdapat keadaan yang tidak dapat dilihat yang mempengaruhi pelajar di seberang dunia.

Pelajar tidak dapat lari dari tekanan; tidak bersedia untuk ujian takut akan hasilnya. Tetapi dalam keadaan normal, ada faktor baru tekanan yang boleh mempengaruhi keseimbangan mental pelajar. Kebanyakan pelajar sekarang adalah terpaksa melanjutkan pelajaran dari rumah, walaupun kebanyakan universiti dan sekolah perlahan-lahan dibuka kembali, namun keadaan sebelumnya menyebabkan keadaan yang sebelumnya tidak perlu ditangani oleh pelajar. Sebagai contoh, mempunyai keluarga di sekitar bukanlah persekitaran pembelajaran yang kondusif; mempunyai adik beradik ketika mereka sedang berusaha untuk belajar, atau ibu bapa yang memberitahu mereka melakukan tugas semasa mereka berada di tengah kelas. Ini memberi lebih banyak tekanan pada pelajar-pelajar ini kerana mereka terpaksa menyeimbangkan situasi baru ini tanggungjawab akademik mereka. Tekanan berlebihan dalam jangka masa yang lama boleh merosakkan individu, menyebabkan pelajar merasa seperti mereka masalah mengatasi atau lebih teruk lagi menyebabkan kemurungan. Selain itu, beberapa pelajar mungkin juga menghadapi masalah untuk tetap teratur.

Sebelum ini, kelas / persekolahan yang mempunyai jadual waktu yang tegar mungkin menjadi penyebabnya kerana terpaksa, tetapi tiba-tiba ketiadaan struktur ini secara tiba-tiba menyebabkan kebanyakan pelajar terlewat dalam keadaan tidak teratur. Pelajar boleh menghadapi masalah untuk bangun pada waktu kelas, atau menghadapi masalah dalam menyelesaikannya tugasan mereka tepat pada waktunya. Sebilangan mungkin melihat ini dan menyalahkan disiplin diri, tetapi para pelajar ini telah terbiasa dengan adanya jadual waktu ini sehingga mereka hanya mengalami kesukaran dalam menguruskan tanpanya. Di kampus kolej, pelajar akan tahu dan merasa bertanggungjawab untuk bangun pada waktu tertentu, dan masuk kelas mengikut masa tertentu, mereka akan merasakan mereka harus menyelesaikan kerja mereka pada waktu-waktu. Ini dapat dikaitkan dengan pengaruh positif tekanan rakan sebaya, pelajar melihat pelajar lain menjadi produktif dan mereka mahu menjadi produktif sebagai dengan baik.

Walau bagaimanapun, perasaan ini cukup kurang dalam ODL, oleh itu selalunya kaedah ini menjadi merugikan pelajar. Akhir sekali, banyak perkara dalam hal baru ini tidak diketahui. Contohnya, tidak ada yang tahu berapa lama wabak ini akan berlanjutan, walaupun sekarang ada vaksin untuk Corona Virus, bagaimana ada yang tahu sama ada ia akan muncul semula atau tidak beberapa tahun? Apa maksudnya pelajar harus hidup di dunia dengan begitu banyak faktor yang tidak diketahui? Pelajar-pelajar ini mempunyai sebahagian besar kehidupan di hadapan dari mereka sebelum ini; pergi ke sekolah, lulus, mendapatkan pekerjaan dll. Tetapi semua perkara ini ada untuk didekati secara berbeza sekarang. Ada perkara yang boleh dan tidak dapat mereka lakukan, dan cara baru yang betul untuk melakukan perkara yang biasa mereka lakukan. Menghadapi perkara-perkara yang tidak diketahui faktor akan menimbulkan kerisauan kepada sesiapa sahaja. Pelajar terutamanya, seperti biasa muda dan tidak lama lagi akan menjadi dewasa dan melangkah ke dunia dewasa. Ini akan bermaksud bahawa perkara-perkara yang mereka lakukan sekarang, dunia sebagaimana adanya, akan mempengaruhi mereka dan masa depan mereka dalam jangka masa panjang.

Pelajar pada masa ini harus menghadapi dunia yang berbeza daripada generasi sebelumnya. Ini tidak bermaksud bahawa generasi terdahulu tidak mempunyai masalah sendiri masa mereka sebagai pelajar; tetapi hanya mengatakan bahawa masalahnya berbeza. Sangat banyak faktor mempengaruhi pelajar sekarang yang tidak mempengaruhi pelajar 10 tahun yang lalu, dan naib sebaliknya. Tujuan artikel ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada pelajar nasib. Kami menghadapi kesukaran untuk menghadapi faktor-faktor tertentu, tetapi kami akan menghadapinya walaupun begitu. Dan kita akan muncul lebih kuat, jika / ketika berlaku kekuatan pada suatu hari masalah serupa sekali lagi. Buat masa ini, kita semua harus sedar bahawa setiap orang menghadapi masalah dan keadaan mereka sendiri tidak tahu. Kami mempunyai tanggungjawab dalam norma baru ini untuk menyebarkan empati dan kebaikan untuk dan antara satu sama lain.

Tarikh Input: 31/03/2021 | Kemaskini: 21/02/2023 | ruzaimi

SXEdRAA~