Pencemaran Air | KOLEJ SEPULUH
» ARTIKEL » Pencemaran Air

Pencemaran Air

PENGENALAN

Pencemaran air adalah salah satu masalah alam sekitar utama yang kita hadapi, kerana lebih dari 70% permukaan Bumi diliputi air.Pencemaran air dapat didefinisikan sebagai pencemaran aliran sungai, sungai, tasik, lautan atau hamparan air lainnya, merosotnya kualitas air dan menjadikannya beracun bagi lingkungan dan manusia.

STATISTIK PENCEMARAN AIR DI MALAYSIA

Data pada tahun 2016 dan 2017 menunjukkan bahawa kebanyakan kualiti air sungai Malaysia berada di Indeks Kualiti Air Kelas II dan Kelas III. Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) telah membatasi aktiviti perniagaan, pergerakan manusia dan juga aktiviti antropogenik. Penurunan aktiviti manusia secara mendadak telah memberi kesan langsung kepada kualiti air sungai. Beberapa pemerhatian yang dilakukan oleh wartawan akhbar tempatan, laporan yang dikeluarkan oleh DepartemenT Alam Sekitar (DoE) dan Kementerian Alam Sekitar dan Air telah menunjukkan perubahan positif dalam kualiti sungai air.

Managing river pollution loads | The Star

PUNCA-PUNCA PENCEMARAN AIR

• PEMBANDARAN DAN PENEBANGAN HUTAN - Walaupun tidak memberi kesan langsung kepada kualiti air, pembandaran dan penebangan hutan mempunyai banyak kesan tidak langsung. Sebagai contoh, menebang pokok dan menebang di kawasan yang luas menghasilkan percepatan aliran yang tidak memberikan cukup masa untuk air menyusup dan dimurnikan oleh tanah.
  • INDUSTRI - Industri menghasilkan banyak sisa yang mengandungi bahan kimia toksik dan bahan pencemar. Sebilangan besar sampah industri disalirkan di air tawar yang kemudian mengalir ke terusan, sungai dan akhirnya di laut. Punca pencemaran air yang lain adalah pembakaran bahan bakar fosil, menyebabkan pencemaran udara seperti hujan asid yang kemudian mengalir ke sungai, tasik, dan bentangan air yang lain.
  • PERTANIAN - Pertanian mempunyai kesan terhadap pencemaran air akibat penggunaan bahan kimia seperti baja, racun perosak, racun kulat, racun herba atau racun serangga yang hilang di dalam air, serta kotoran ternakan, baja dan metana (kesan rumah hijau). Mengenai akuakultur, pencemaran langsung terjadi di dalam air, kerana makanan dan baja yang berlebihan menyebabkan distrofikasi.
  • PEMBUANGAN LAUT - Setiap hari, sampah seperti plastik, kertas, aluminium, makanan, gelas, atau getah disimpan ke laut. Barang- barang ini memakan masa berminggu-minggu hingga beratusratus tahun untuk mengurai, dan dengan itu ia menjadi penyebab utama pencemaran air.

KESAN PENCEMARAN AIR

• TERHADAP PERSEKITARAN - Pencemaran air benar-benar membahayakan kepelbagaian biologi dan ekosistem akuatik. Bahan kimia beracun dapat mengubah warna air dan meningkatkan jumlah mineral - juga dikenali sebagai eutrofikasi - yang memberi kesan buruk kepada kehidupan di dalam air. Pencemaran haba, yang ditentukan oleh kenaikan suhu badan air, menyumbang kepada pemanasan global dan menyebabkan bahaya serius kepada organisma air.
  • TERHADAP KESIHATAN MANUSIA - Pencemaran air mempunyai kesan yang sangat negatif terhadap kesihatan awam. Banyak penyakit berpunca daripada minum atau bersentuhan dengan air yang tercemar, seperti cirit-birit, kolera, tifoid, disentri atau jangkitan kulit. Di zon-zon di mana tidak ada air minum yang tersedia, risiko utamanya adalah dehidrasi.

CARA-CARA MENGELAKKAN PENCEMARAN AIR

• RAWATAN AIR