K10 ACAEXCELLENT | KOLEJ SEPULUH
» BERITA » K10 ACAEXCELLENT

K10 ACAEXCELLENT

SERDANG, 30 November 2023 - Dalam usaha untuk memupuk pendekatan holistik terhadap pendidikan di kalangan pelajar kejuruteraan dan rekabentuk, Universiti Putra Malaysia (UPM) menganjurkan program K10 ACAEXCELLENT di Dewan Sri Budiman, Kolej Sepuluh. Program tersebut menyaksikan penyertaan daripada 170 pelajar dari Fakulti Kejuruteraan dan Fakulti Rekabentuk dan Senibina, dengan menekankan gabungan seimbang kecemerlangan akademik dan kokurikulum.

Program tersebut menampilkan forum bertajuk "Pengembaraan Juara 4 Flat: Penerokaan", yang dipimpin oleh panelis terkemuka termasuk pensyarah kejuruteraan dari UPM dan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), dan pegawai psikologi dari Bahagian Kaunseling UPM. Forum itu bertujuan untuk memberi pelajar strategi untuk kejayaan akademik dan kesejahteraan mental, menekankan teknik pengurusan tekanan yang penting untuk mengekalkan kesihatan mental.

Selain perbincangan yang memberi wawasan, acara itu diakhiri dengan jualan buku khusus yang menawarkan sumber akademik yang berpatutan untuk pelajar kejuruteraan dan senibina, memenuhi pelbagai jurusan seperti Kejuruteraan Kimia dan Kejuruteraan Mekanikal.

Inisiatif itu diterima dengan baik oleh peserta, menimbulkan harapan di kalangan pelajar dan penganjur sama untuk pengulangannya pada masa depan, memperkuat komitmen UPM untuk memupuk graduan yang bersepadu.

Tarikh Input: 24/03/2024 | Kemaskini: 24/03/2024 | rahiza

SXEbNAQ~