STUDENTPRENEURSHIP! | KOLEJ SEPULUH
» BERITA » STUDENTPRENEURSHIP!

STUDENTPRENEURSHIP!

Serdang, 18 November 2023 - Kolej Sepuluh, UPM telah menganjurkan program “Studentpreneurship!” yang pertama kali bekerjasama dengan pelbagai pihak, termasuk Pengurusan Kolej, Kesatuan Mahasiswa (KM), Bahagian Hal Ehwal Pelajar (BHEP), WAZAN (Pusat Pengurusan Wakaf, Zakat, dan Endowment), dan CEM (Pusat Pembangunan dan Kebolehpasaran Graduan), Universiti Putra Malaysia. Program ini merangkumi bengkel, pengurusan perniagaan yang berkesan, dan perbincangan mengenai realiti perniagaan dunia sebenar. Ia juga bertujuan untuk memberikan lebih banyak peluang kepada pelajar untuk mengembangkan kemahiran dan pengetahuan akademik mereka.

Program ini dirasmikan oleh Encik Lufti Bin Mohd Tawil, seorang Felo Sekretariat Keusahawanan. Program ini dibahagikan kepada tiga slot dan setiap slot mempunyai agenda dan pembentangan yang khusus. Slot pertama, "Business Model Canvas," dibentangkan oleh Saudara Muhammad Thaqif Muzzammil Bin Ahmad Ayoup@Ayub iaitu Pengerusi Sekretariat Keusahawanan Kolej Sepuluh. Slot kedua, "Business Model Canvas," dibentangkan oleh Cik Noorazeaty Maulad Mohd Khalif iaitu pengasas Delish Chocolate manakala slot ketiga diisi dengan pengetahuan yang diberikan oleh Mohd Zulhazri Bin Azmi, seorang usahawan dari Digital IQP Solutions. Akhirnya, program diakhiri dengan penyampaian cenderahati kepada panel yang dijemput dan sesi fotografi selepas slot ketiga. Program ini mendapat maklum balas positif dari kedua-dua pelajar dan penceramah jemputan.

Program ini bertujuan untuk mengajar pelajar cara mengurus perniagaan mereka secara berkesan, mempromosikan amalan perniagaan yang baik, dan menyediakan pemikiran kritis untuk industri perniagaan di Malaysia. Selain itu, kejayaan program ini mencerminkan komitmen semua pihak yang terlibat, memupuk pembangunan usahawan muda yang kompeten di kalangan pelajar. Rancangan untuk iterasi program pada masa hadapan juga dinantikan.

Tarikh Input: 20/01/2024 | Kemaskini: 20/01/2024 | rahiza

SXEeOAk~